BODE-SCIENCE-COMPETENCE


Aktuális
Sterillium - A kézfertőtlenítőszer, mely 1965 óta hű társunk
Büszkék vagyunk arra, hogy a Sterillium, a világ első alkoholos kézfertőtlenítőjének kifejlesztése egy magyar származású szívsebész professzor, Kalmár Péter nevéhez fűződik.
10 éves a HARTMANN tudományos kutató központja
10 év alkalmazott tudomány a fertőzések megelőzése és az infekciókontroll területén
KITÁR® Kórházi Infekciókontroll TÁmogató Rendszer
KITÁR a kórházi infekciókontroll támogató rendszer.

HARTMANN-RICO Hungária

HARTMANN WEBSHOP

Fertőzések megelőzése a nyaralás alatt


Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A nyaralást igencsak meg tudják keseríteni a rosszullétek, betegségek, idegen környezetben pedig még elesettebbnek érezzük magunkat betegen. Az is könnyen előfordulhat, hogy nincs a közelben orvos, sem patika és egy nem várt betegség vagy sérülés esetén időbe telik, mire szakszerű ellátást kaphatunk. Mielőtt nekivágnánk a nyaralásnak, mindenképpen járjuk utána annak, hogy az adott országban milyen betegségek jelenthetnek veszélyt, s kérjünk tanácsot ezek megelőzési lehetőségeiről.
 
UTAZÁS KISGYERMEKKEL
Kisgyermekeket bizonyos Európán kívüli távolabbi országokba kifejezetten kockázatos magunkkal vinni, számukra ugyanis még nem ajánlott néhány védőoltással történő védekezés, ezért védtelenek lehetnek egyes fertőző betegségekkel szemben. Sajnos egy kisgyerek esetében még a leggondosabb szülő sem tudja biztosítani a maximális higiénia betartását. A picik mindent megfognak, a szájukba vesznek és megnyalnak, eközben pedig számtalan kórokozó kerül a szervezetükbe. Az ő esetükben éppen ezért a megelőzésre kiemelt figyelmet kell fordítani.
 
UTAZÁSI BETEGSÉGEK
Az utazók hasmenése a leggyakoribb egészségügyi probléma a külföldi tartózkodás alatt. Előfordulása földrészeként változó, befolyásoló tényezők: a higiénés szabályok betartása, az utazó kora, alapbetegsége, étkezési szokása, immunitása. A klinikai tünetek és a betegség lefolyása rendkívül változatos lehet. Antibiotikumok alkalmazása csak meghatározott csoportoknak, szűk indikációval és kizárólag orvosi utasításra ajánlott úgynevezett „stand by” kezelésként.
Az utazók hasmenésén (Traveler's Diarrhea) a szokásosnál legalább kétszer vagy többször híg (formáját nem tartó) székletet értjük. Gyakran társul hozzá hasi diszkomfort, puffadás, erőteljes bélmozgás, székletürítési inger, láz és gyengeség. Hirtelen kezdet, napi 4-5 laza széklet jellemzi, mely 3-4 nap múlva magától megszűnik. Az esetek 10%-a egy hétnél tovább tart, 1% 1 hónapig vagy annál hosszabb ideig is elhúzódik kórokozótól függően. A betegek 25%-a hány, 2-10%-uk pedig lázról és véres székletről is beszámol.
 
A KÓROKOZÓK ÁTVITELÉNEK MEGAKADÁLYOZÁSA
A betegség forrása a széklettel szennyezett étel vagy ivóvíz. A nem megfelelően kezelt ételek (pl. félig átsült vagy nyers húsok (beefsteak), halak, kagylók, osztrigák, nyers zöldségek, gyümölcsök, csapvíz, jégkocka (akkor is ha alkoholba rakják), tej, tejtermék) vihetik át a kórokozókat. A „tiltó listán" szerepelnek még: a hámozatlan gyümölcsök, majonéz, hideg szószok, salátás szendvicsek, fagylalt. Biztonságos a dobozos vagy palackozott ital, kávé, tea, jégkrém fogyasztása. Az étel elkészítésének és fogyasztásának helye a következő sorrendben kockázatos: magánház, étterem és utcai kifőzde, büfé. Ahol nem iható a vezetékes víz, ott fogmosásra is palackozott vizet kell használni, csak átfőtt húsokat szabad enni, a gyümölcsöt, zöldséget ivóvízzel lemosva, hámozva esetleg fertőtlenítő vízbe történő áztatás után lehet csak fogyasztani. Iható víz forralással könnyen előállítható.
Az utazók hasmenését okozó leggyakoribb fertőzések lappangási ideje néhány nap, a tünetek gyorsan, legtöbbször spontán enyhülnek vagy megszűnnek a hazaérkezés előtt. Ezektől eltérő lefolyású, a visszatérés után orvosi vizsgálatot, kezelést igénylő behurcolt fertőzések gyakoriság szerint: a salmonellák, shigellák, campylobacter, giardiásis, hepatitis A és a tífusz. 
 
Megelőzés módja: a kéz rendszeres fertőtlenítése, valamint azon felületek fertőtlenítése, melyek a kórokozók terjedésében szerepet játszhatnak (pl. játékok, használati tárgyak, WC, kilincs,…)
 
Ajánlott fertőtlenítőszerek:
 • Sterillium® törlőkendő
 • Sterillium® Gel kézfertőtlenítő gél
 • Baktolin® pure folyékony szappan
 • Bacillol® 30 Tissues felületfertőtlenítő törlőkendő érzékeny felületekre
 • Mikrobac® Tissues alkoholmentes, tisztító hatású felületfertőtlenítő törlőkendő
   
Úti patikába ajánlott továbbá:
 • steril sebfedő lapok sebek tisztításához illetve fedéséhez (pl. Sterilux® ES mull-lap, Medicomp® flísz sebfedő)
 • steril szigetkötszer (pl. Cosmopor® E vagy Cosmopor® waterproof)
 • ragtapasz (pl. Omniplast®)
 • sebtapasz (pl. DermaPlast® Quick Aid)
 • égési tapasz (pl. cosmos® sebtapasz égésre)
 • lázmérő (pl. Thermoval® standard, Veroval® 2in1 fül- és homlok lázmérő)
 • benedvesített törlőkendő tisztálkodáshoz (pl. MoliCare® Skin higiéniai törlőkendő vagy nedves mosdatókesztyű)
 • bőrvédő krém (pl. MoliCare® Skin cink-oxid krém)

Vásárolja meg termékeinket webshopunkban!

 
Forrás: ÁNTSZ, utazáselőtt.hu
Aktuális
Sterillium - A kézfertőtlenítőszer, mely 1965 óta hű társunk
Büszkék vagyunk arra, hogy a Sterillium, a világ első alkoholos kézfertőtlenítőjének kifejlesztése egy magyar származású szívsebész professzor, Kalmár Péter nevéhez fűződik.
10 éves a HARTMANN tudományos kutató központja
10 év alkalmazott tudomány a fertőzések megelőzése és az infekciókontroll területén
KITÁR® Kórházi Infekciókontroll TÁmogató Rendszer
KITÁR a kórházi infekciókontroll támogató rendszer.


HARTMANN-RICO Hungária

HARTMANN WEBSHOP