BODE-SCIENCE-COMPETENCE


Aktuális
Sterillium - A kézfertőtlenítőszer, mely 1965 óta hű társunk
Büszkék vagyunk arra, hogy a Sterillium, a világ első alkoholos kézfertőtlenítőjének kifejlesztése egy magyar származású szívsebész professzor, Kalmár Péter nevéhez fűződik.
10 éves a HARTMANN tudományos kutató központja
10 év alkalmazott tudomány a fertőzések megelőzése és az infekciókontroll területén
KITÁR® Kórházi Infekciókontroll TÁmogató Rendszer
KITÁR a kórházi infekciókontroll támogató rendszer.

Ismertető a SARS-CoV-2 vírus tárgyak felületén keresztül történő átvitelének kockázatáról


Tudományos ismereteink folyamatos bővülése ellenére a SARS-CoV-2 tárgyak felületén keresztül történő átvitelére és fertőzőképességének időtartamára vonatkozóan csak korlátozott információ áll rendelkezésünkre. A kockázatokra vonatkozó jelen figyelmeztetés ezért a legfrissebb adatokra és a rokon vírusfajokra vonatkozó információkra támaszkodik.
 
Egy Neeltje van Doremalen és szerzőtársai által nemrégiben közzétett tanulmányban sikerült kimutatni, hogy a SARS-CoV- 2 vírusrészecskék a SARS-CoV-1-hez hasonlóan aeroszolban akár 3 órán keresztül, illetve különböző élettelen felületeken akár 7 napon keresztül is képesek stabilak maradni (megőrzik fertőzőképességüket). Jingyuan Wang és szerzőtársai által közzétett kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy a magas hőmérséklet és a levegő magas páratartalma jelentősen korlátozza a SARS-CoV-2 terjedését.
 
Ezek az újabb kutatások alátámasztják azokat a korábbi laboratóriumi vizsgálatokat, amelyek során azt mutatták ki, hogy a Coronaviridae családba tartozó különböző koronavírusok bizonyos felületekre rászáradva, illetve vízben hígítva megőrzik fertőzőképességüket. Ezt jelentősen befolyásolja a felület hőmérséklete, nedvességtartalma és jellege is. Így például porózus felületeken, mint a pamut vagy a papír, a fertőzőképesség gyorsabban csökken.
 
 

Példák a koronavírus fertőzőképességének fennmaradására különböző felületeken (laboratóriumi adatok):

  • A koronavírusok szobahőmérsékleten (21°C-on) fém, acél, üveg vagy műanyag felületen 2–9 napon keresztül képesek megőrizni fertőzőképességüket.
  • 30 °C fölötti hőmérsékleten a fertőzőképesség megőrzésének időtartama lecsökken.
  • A vírusrészecskék 4°C-on több, mint 21 napon keresztül életképesek maradhatnak.
  • 56°C fokon a vírusrészecskék nagy (10 000 egység/15 perc) sebességgel inaktiválódnak.

 

A SARS-CoV-2 tárgyak felületén keresztül történő átvitele: 
 
  • A SARS-CoV és a SARS-CoV-2 koronavírusok elsősorban a légúti váladékkal és cseppfertőzéssel terjednek. Az új tudományos ismeretek és más vírusok, például az influenzavírusok adatai alapján kontakt fertőzés is elképzelhető, például fertőzött felületeken keresztül.
  • A SARS-CoV-2 átvitele például áruszállítás során, kis kockázatú besorolást kapott. A WHO a kontakt úton történő fertőződés kockázatát, például egy szállítás során különböző körülményeknek és hőmérsékletnek kitett csomag útján, alacsonyként sorolja be (2020. március 18.).
  • A WHO továbbra sem tartja indokoltnak a fertőzött országokkal való kereskedelem korlátozását (2020. március 18.).

 

 

A felületfertőtlenítés fontossága

A fentiekhez hasonlóan számos tanulmány bizonyítja, hogy a kórokozók gyakran hetekig vagy akár hónapokig is képesek a különböző felületeken életben maradni és fertőzőképességüket megőrizni. Éppen ezért a fertőzésátvitel szempontjából kiemelt, ún. kritikus felületek (pl. kilincs, villanykapcsoló, lift nyomógomb, bevásárlókocsi fogó, mobiltelefon stb.) megfelelő takarítása és fertőtlenítése kiemelt jelentőséggel bír annak érdekében, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk a járvány terjedésével szemben. Mivel a tisztítás önmagában nem biztosít megfelelő csíraszámcsökkenést, ezért elengedhetetlen a különböző felületfertőtlenítő termékek használata.

 

 

Ajánlott HARTMANN termékek felületek fertőtlenítésére:

A koronavírusok (pl. SARS-CoV, MERS-CoV és nCoV-2019) inaktiválásához a burokkal rendelkező vírusok ellen hatásos ún. szelektív virucid hatású fertőtlenítőszereket kell használni.

Ajánlott termékek, melyek megfelelnek a fenti követelményeknek és minimum burokkal rendelkező vírusok elleni hatékonysággal rendelkeznek: a Mikrobac® termékcsalád minden tagja (Mikrobac® forte, Mikrobac Tissues), a Bacillol® termékcsalád minden tagja (Bacillol® AF, Bacillol® Tissues, Bacillol® 30 foam, Bacillol® 30 Tissues), Dismozon® pur 
 
 
A témával kapcsolatos letölthető anyag: Felületek fertőtlenítése
 
Bibliográfia:

 

Aktuális
Sterillium - A kézfertőtlenítőszer, mely 1965 óta hű társunk
Büszkék vagyunk arra, hogy a Sterillium, a világ első alkoholos kézfertőtlenítőjének kifejlesztése egy magyar származású szívsebész professzor, Kalmár Péter nevéhez fűződik.
10 éves a HARTMANN tudományos kutató központja
10 év alkalmazott tudomány a fertőzések megelőzése és az infekciókontroll területén
KITÁR® Kórházi Infekciókontroll TÁmogató Rendszer
KITÁR a kórházi infekciókontroll támogató rendszer.